Mobilnost je zelo širok pojem, zato spodaj navajamo ključnih 10 področij v katerih bomo iskali ideje, poslovne modele, tehnologije ali rešitve na tokratnem hackathonu.

Alternative prevozu kot ga poznamo danes

Kakšne so alternative klasičnemu prevozu, kot ga poznamo danes?
Car-sharing, car-pooling, bike-sharing, skiro-manije, drugi distruptivni poslovni modeli, rešitve navigacije v notranjih prostorih, dostopa do interneta na poti, tehnologije veriženja blokov (blockchain) in podobno.

Navigacija in inovativna uporaba podatkov

Kako pridobiti, uporabiti in izkoristiti velike količine podatkov v prometu in transportu?
Iščemo ideje na področjih big data analiz, naprednih možnosti načrtovanja poti, inovativnih rešitev v javnem prometu, upravljanju prometnih tokov v realnem času, tehnologij za zaznavanje tipa prevoznega sredstva in podobno.

Električna vozila

Kako bodo električna vozila spremenila svet mobilnosti?
Področja, ki spadajo v ta izziv so: zasnova električnih vozil, poslovnih modelov in ekonomike "zelenih prevozov", dekarbonizacija mest, planiranja poti s ciljem minimizacije škodljivih izpustov, pametnih in učečih se aplikacij za napredno planiranje poti z upoštevanjem uporabe lokacij polnilnih postaj, preferenc uporabnikov in drugih dinamičnih podatkovnih virov.  

Upravljanje poslovnih flot

Kako se bo spremenilo upravljanje flot poslovnih vozil?
Sem spadajo ideje za napredno upravljanje poslovnih flot v vseh fazah uporabe - od načrtovanja in optimizacije poti, naprednih senzorjev za spremljanje delovanja do napovednih algoritmov za napovedovanje okvar in vzdrževanja.

Električni avtobusi in javni prevoz

Kako obstoječe avtobuse posodobiti in nadgraditi?
Iščemo ideje in tehnologije za posodobitev pogona obstoječih avtobusov, načrtovanje polnilnih postaj ter vplivu elektrifikacije javnega prevoza na okolje.

Avtonomni avtomobili

Avtonomni avtomobili so pred vrati. Kaj še manjka, da zapeljejo tudi na naše ceste?
Sem spadajo rešitve na področjih umetne inteligence, senzorike, medsebojnega sporazumevanja vozil, preprečevanja nezgod in varnosti podatkov.

Rešitve mobilnosti v turizmu

Kako narediti turizem in potovanja še privlačnejša in bolj dostopna?
Sem spadajo ideje in rešitve za povezovanje mest in podeželja v celovito turistično ponudbo ter tiste, ki lahko naredijo turistične destinacije in potovanja bolj privlačna.

Pametna urbana logistika

Leteči dostavni droni in robotska skladišča so že realnost. Kaj še sledi?
Iščemo rešitve na področjih optimalne uporabe in pametnega upravljanja skladišč, naprednih in alternativnih možnosti dostave, različnih "Uberjev" za dostavo pošiljk, pametnih "pick-up" točk, kompleksnih "last-mile" storitev in drugih.

Igrifikacija in zabava v mobilnosti

Naredimo potovanja še bolj zabavna!
Sem spadajo ideje in rešitve za ustvarjanje in upravljanje zabavnih vsebin na potovanjih brez voznikov, na področjih inovativne uporabe volana, sedežev, oken in drugih delov notranjosti vozila, obogatene resničnosti, igrifikacija potovanja, rešitve in tehnologije osebne diagnostike med vožnjo ter zabavnih vsebin za otroke.

Pametni pregledi in vzdrževanje vozila

Kako enostavneje in učinkoviteje zaznavati ter preprečevati okvare?
Iščemo rešitve za pametno zaznavanje življenjskega cikla sestavnih delov vozila, njihovo samodejno menjavo, za komunikacijo vozila z infrastrukturo npr. zaznavanje grbin na cesti, pokvarjenih semaforjev, spolzkih cest, poškodb vozišča in podobno. Prav tako tukaj iščemo ideje za zaznavanje poškodb, preprečevanja goljufij, strojnega vida, senzorjev in umetne inteligence.  

Koledar

Vsi dogodki
 
Želiš biti obveščen o novih start-upih, dogodkih in ostalih odličnih stvareh?
Hitro, prijavi se na email listo!