Maribor – mesto barvitih doživetij!

Drugo največje mesto v državi, štajerska prestolnica Maribor, je simpatično, majhno mesto vpeto v čudovito naravo Pohorja na eni ter vinorodnih gričev na drugi strani reke Drave. Iz nekdanjega industrijskega središča se je Maribor razvil v pomembno kulturno mesto dežele na sončni strani Alp – ne nazadnje je leta 2012 nosil naziv Evropska prestolnica kulture.
 
 
Maribor je še do sredine osemdestih let veljal za napredno in uspešno industrijsko mesto. Gospodarstvo je slonelo na močni in relativno prodorni industriji in gradbeništvu ter na dobrih trgovinskih povezavah z vzhodnimi in južnimi trgi. Danes pa je žal slika gospodarskega položaja univerzitetnega mesta Maribor in regije Podravje povsem drugačna in zaznamovana z velikimi gospodarskimi in socialnimi problemi. Gospodarski podatki kažejo, da mesto in regija v zadnjih letih razvojno stagnirata. Gospodarska struktura je neugodna, saj podjetja ne dosegajo niti povprečja slovenskega gospodarstva, kar kaže na slabo podjetniško aktivnost in inovacijsko sposobnost gospodarstva, ki je deloma povezana tudi z izjemno šibkim sodelovanjem gospodarstva z izobraževalno-raziskovalno dejavnostjo.
 
Razveseljivo je, da med podjetji najdemo kar nekaj dinamičnih, hitro rastočih in tudi globalno prepoznavnih podjetij. Aktivno se razvija tudi startup scena, kjer deluje kar nekaj uspešnih podjetij, ki dajejo dober vzgled.
 

Koledar

Vsi dogodki
 
Želiš biti obveščen o novih start-upih, dogodkih in ostalih odličnih stvareh?
Hitro, prijavi se na email listo!