PODJETJE


Aircam

 
Leto ustanovitve: 2018
Spletna stran: aircam.si

Problem

Podjetja, ki se ukvarjajo z videoprodukcijo, so še do nedavnega posnetke iz zraka na javnih prireditvah pridobivala z uporabo brezpilotnih letalnikov ali dvigal za premikanje sistemov s kamero. Vse do uvedbe regulacij, ki so zaradi nesreč močno omejile pravila snemanja iz zraka, pri tem pa prepovedale letenje nad ljudmi in uporabo brezpilotnih letalnikov v zaprtih objektih ter ponoči. Na trgu že obstajajo rešitve z cablecam sistemi, a so zaradi velikih dimenzij težavni za transport, nekompatibilni z določenimi sistemi kamer ter ne uporabljajo optimalnega motornega pogona. 

Rešitev

Aircam cablecam je daljinsko vodena platforma za snemanje iz zraka, ki po napeti vrvi nad prizoriščem prevaža video snemalni sistem s kamero. Prednost v primerjavi z brezpilotnimi letalniki ima predvsem na področju varnosti oz. zahtevnosti uporabe. Podjetja, ki se ukvarjajo z videoprodukcijo tako dobijo tehnološko dovršen produkt z zložljivo konstrukcijo in naprednim sistemom krmiljenja motorja.

Sistem cablecam omogoča snemanje iz zraka v vseh situacijah, ki jih regulative omejujejo. Za krmiljenje sistema je ekipa Aircam razvila lastni krmilnik za brezkrtačne motorje, ki z naprednimi funkcijami omogočajo uporabniku nastavljanje končnih pozicij na vrvi, preko katerih platforma ne more peljati (faktor varnosti), omejitev pospeškov, pojemkov in hitrosti, nastavljanje vmesnih pozicij na vrvi, ki si jih uporabnik lahko prednastavi.

Zaradi uporabe brezkrtačnega motorja, kjer se namesto notranje osi motorja vrti zunanji del ohišja, se doseže večja moč oziroma navor ob enakih dimenzijah, dodatne komponente za prenos moči (jermeni, jermenice) niso potrebne, delovanje postane tišje. Celotna konstrukcija je zložljiva in zahteva manjši prostor za pospravljanje ter enostavnejši transport. 

Sistem bodo organizatorji raznih javnih prireditev, naročniki na filmskih snemanjih in drugih dogodkih lahko tudi najeli.

Ekipa

Ekipo sestavljajo trije člani: Tine Lenart, Marko Rman in Gregor Oblak.  Spoznali so se v času študija, ko se je Tine že ukvarjal z videoprodukcijo. Zaradi visokih stroškov opreme je k Marku in Gregu pristopil z idejo, da skupaj izdelajo lastne komponente opreme, kar je privedlo do ustanovitve podjetja. 

Tine je v podjetju v prvi vrsti odgovoren za dizajn, marketing in izvajanje testiranj sistema. Že dalj časa se ukvarja z videoprodukcijo in dela s slovenskimi ter tujimi naročniki. V 2014 je sodeloval pri projektu Dam-Scan v okviru tekmovanja Microsoft Imagine Cup, v 2016 pa pri ustanovitvi in izvedbi prvega filmskega festivala v Slovenj Gradcu SHOTS, ki je danes uvrščen med najboljših 100 filmskih festivalov na svetu.

Vizitka

AIRCAM d.o.o.
Ulica škofa Maksimilijana Držečnika 6
2000 Maribor

Kontaktna oseba in email: Tine Lenart

 
 
 
Želiš biti obveščen o novih start-upih, dogodkih in ostalih odličnih stvareh?
Hitro, prijavi se na email listo!