PODJETJE


Priot

 
Leto ustanovitve: 2019
Spletna stran: hiflyer.app

Problem

Trenerji tekmovalcev v smučarskih skokih se kljub hitremu razvoju tehnologije pri svojem delu še vedno v glavnem zanašajo na svoja subjektivna opažanja. Zaradi pomanjkanja merilnih in analitičnih sistemov si podatke o skokih ter pogojih na skakalnici ročno zapisujejo v svoje formularje. To tekmovalcem otežuje spremljanje lastnega napredka in primerjavo svojih rezultatov s sotekmovalci ter z rezultati na tekmi. Podatki namreč kažejo, da ima vsak skakalec v povprečju zabeleženih le 3 % svojih skokov.

Po drugi strani pa nordijski centri za uporabo merilnih sistemov na tekmah plačujejo visoke cene najema opreme, ki pa žal ni prilagojena za uporabo na treningih.

Rešitev

Startup Priot je razvil senzorni sistem HiFlyer, ki pomaga trenerjem tekmovalcev v smučarskih skokih v realnem času meriti podatke prav vsakega skoka treninga. Sistem identificira vsakega skakalca, meri njegovo naletno hitrost, vetrovno in naletno izravnavo, dolžino skoka in oceno sloga ter daje končni točkovni rezultat v primerjavi s tekmo svetovnega pokala. Zaradi avtomatskega beleženja podatkov ima trener vselej pri roki podatke za vsakega skakalca ter vsak njegov skok posebej, kar mu omogoča lažje in bolj učinkovito načrtovanje treninga. Podatki o skokih so uporabnikom na voljo preko spletne aplikacije na katerikoli pametni napravi. 

Tekmovalec lahko s sistemom spremlja lastni napredek od prvega do zadnjega skoka v karieri, primerja rezultate s sotekmovalci in že med treningom primerja podatke iz tekem.

Nordijskim centrom sistem omogoča organizacijo lastnih tekmovanj in ponuja konkurenčno prednost pred ostalimi centri. Skakalnica z uporabo sistema HiFlyer postane moderna in privlačna, saj trenerjem nudi polno digitalizirano storitev. 

Dosežki

Podjetje že od vsega začetka sodeluje z Nordijskim centrom Planica, ki bo tudi prvi kupec sistema, in Jelkom Grosom, direktorjem Zavoda za šport RS Planica ter vodjo strokovnega sveta za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo, ter Miranom Tepežem, pomočnikom direktorja tekmovanj na FIS in enim od pionirjev vetrovne izravnave. Sistem redno testirajo s različnimi ekipami, prav tako skozi tekme primerjajo svoj sistem s trenutno edinim sistemom, ki je na trgu.

Ekipa

Jedro ekipe predstavljata dr. Blaž Jakopin in dr. Grega Logar. Oba sta se po končani diplomi zaposlila kot mlada raziskovalca v Laboratoriju za robotiko Fakultete za elektrotehniko na Univerzi v Ljubljani, kjer sta kasneje tudi doktorirala. Že v času študija sta pogosto sodelovala na razvojnih projektih v okviru Laboratorija za robotiko, hkrati pa tudi pri organizacijskih projektih.

Dr. Blaž Jakopin je tekom svojih raziskav samostojno razvijal vse vrste senzornih sistemov za merjenje fizioloških in biomehanskih parametrov človeka ter načrtoval algoritme za obdelavo podatkov in vodenje mehanskih sklopov. V svojem prostem času vodi mariborski športni klub z več kot 150 člani in je večkratni trener mladinske reprezentance v ultimate frizbiju. Do nedavnega je bil zaposlen kot asistent in raziskovalec na Fakulteti za elektrotehniko, kjer se je poleg pedagoških obveznosti ukvarjal tudi z razvojem mobilnih platform in mehanskih pogonov. 

Vizitka

Priot d.o.o.
Ulica škofa Maksimilijana Držečnika 6
2000 Maribor

Kontaktna oseba: Blaž Jakopin
 
 
Želiš biti obveščen o novih start-upih, dogodkih in ostalih odličnih stvareh?
Hitro, prijavi se na email listo!