NOVICA


18 inovativnih podjetniških idej dokazuje, da smo Slovenci podjeten narod

 
Izjemne ekipe in nove ideje na Startup vikendu v Mariboru presegle pričakovanja organizatorjev
 
Jesenski Startup vikend Maribor, na katerem je razvijalo svoje podjetniške ideje več kot 40 udeležencev, je presegel vsa pričakovanja, tako po zrelosti idej, kot tudi zagnanosti podjetnikov, ki so v samo 3 dneh naredili izjemen napredek in tako stopili korak naprej k realizaciji in vstopu produktov na trg. Ekipe so ob podpori strokovnjakov Tovarne podjemov in izkušenih podjetniških mentorjev, ki prihajajo iz uspešnih startup podjetij, preverjali predpostavke o smiselnosti realizacije ideje ter iskali učinkovite poslovne modele. Kot finale dogajanja, je petčlanska komisija izbrala šest podjetniških idej, ki bodo deležne obsežne podpore podjetniških mentorjev in strokovnjakov različnih področij. V mesecu maju bodo nato izbrane ekipe imele priložnost ideje predstaviti več kot 200 uglednim investitorjem in predstavnikom uveljavljenih podjetij, na mednarodni podjetniški konferenci PODIM.
 
Med 20. in 22. oktobrom je na mariborski Tovarni podjemov potekal tridnevni dogodek Startup vikend Maribor. Ta vikend je bil posvečen intenzivnemu in zabavnemu podjetniškemu ustvarjanju, kjer so se ekipe, sestavljene iz posameznikov z različnimi strokovnimi znanji, pomerile v ustvarjanju prototipov in poslovnih modelov v izjemno omejenem času. Pri tem zahtevnem podvigu so jih vodili in usmerjali izkušeni podjetniški mentorji, ki so že dosegli izjemne uspehe v svetu startupov in strokovnjaki različnih področij. Med njimi so bili Niko Klanšek, Lucia Lučka Klanšek, Ana Milovan, Blendor Sefaj, Amedea Derenda Mujezinović, Janko Jerman in drugi.
 
Ekipe so napredek, ki so ga dosegle v zgolj treh dneh, predstavile v 5 minutnih “pitchih”.  Izkušena komisija je nato izbrala 6 idej, za katere verjamejo, da imajo največji potencial za globalno rast in preboj.
 
Predstavile so se naslednje inovativne ekipe: StatWiz, Nonstop, DriveDesk, Mobility Roadmap, TabTeacher, Gripko, POP-UP HOME, LUO, Zavemo, Farm Connect, Granevo, BonApp, OptiVlak, CoverAndChill, Vertigo stand, HELP Snack, Logopetalnica-igralnica in BoldDecision.
 

TOP ideje Startup Vikenda, ki bodo kmalu zasijale na trgu

Petčlanska komisija, ki so jo sestavljali Mark Kalin, ABC Accelerator, Nataša Rus, Tovarna podjemov, Blendor Sefaj, Clover Labs, Urban Lapajne, Tovarna podjemov in Dušan Pogačar, Tovarna podjemov, je imela zelo težko nalogo. Urban Lapajne je ob zaključku dogodka povedal, da so bili priča toliko izjemnim projektom, da bi lahko brez težav izbrali kar deset zmagovalcev. 

To je 6 novativnih idej, ki bodo pod mentorstvom Tovarne Podjemov iskale globalni preboj

Zavemo

Zavemo je blagovna znamka, ki se prilagaja uporabnikovim navadam in jih hkrati naredi okolju prijazne. Zavemo ponuja kakovostna in malo rabljena oblačila priznanih blagovnih znamk po ugodnih cenah - do 80% ceneje od maloprodajnih cen. Kupci tako lahko uživajo v modi brez slabe vesti, saj blagovna znamka ne podpira izkoriščanja delavcev ter prekomerne uporabe naravnih virov. Celotna storitev je primerljiva z nakupom blagovnih znamk višjega cenovnega razreda, kar omogoča kupcem, da ohranijo svoje nakupne navade. Zavemo je torej namenjen vsem, ki si želijo biti modno osveščeni in izbirati trajnostno.

Ekipa Zavemo
Ekipa Zavemo

Granevo

Granevo je platforma za vodenje poprodajnih procesov prodaje in servisiranja kmetijske mehanizacije (strojev). Vključuje orodja z interaktivnimi navodili, uporabo AI za optimizacijo procesa servisa in preprečevanje vzrokov okvar ter služi kot orodje s centralno bazo znanj, za podporo servisnem procesu.
  
GranevoUstanovitelj platforme Granevo z mentorjem Blendorjem Sefajem

HELP Snack 

HELP Snack je revolucionarna rešitev za vsakodnevno energijo. Njihovi prigrizki so narejeni iz osnov čičerike in oreščkov ter zagotavljajo optimalno podporo skozi dan. Ponujajo pestro izbiro okusov in funkcionalnosti. HELP Snack je tudi povezan s pametno uro, ki posameznika obvesti, kdaj je najboljši trenutek za uživanje energijskega prigrizka. S tem omogočajo, da uporabniki ostanejo energični in osredotočeni skozi ves dan. S HELP Snack, energija in produktivnost nista nikoli več težava.
  
HELP SnackUstanoviteljica blagovne znamke HELP Snack z mentorjem Dušanom Pogačarjem

Mobility Roadmap 

Mobility Roadmap je personaliziran spletni svetovalec po mednarodni mobilnosti.  Posameznik na spletni platformi vnese podatke o njegovi mobilnosti, platforma pa na razumljiv in jedrnat način poda potrebne informacije. Program v ozadju avtomatsko sledi spremembam pravnih aktov, ki lahko vplivajo na položaj posameznika, zato so podatki vedno aktualni in točni. Ekipa trenutno raziskujejo tudi možnost integracije umetne inteligence. Ta bi lahko uporabnikom svetovala na podlagi postavljenih vprašanj, dobrodošla pa bi bila tudi za iskanje vzorcev, razlago teksta in razvrščanje podatkov v zaledju.
  Mobility RoadmapEkipa Mobility Roadmap

StatWiz 

Statwiz je napredna spletna platforma, zasnovana za študente, ki potrebujejo pomoč pri statističnih analizah v okviru svojih študijskih projektov. Njihova rešitev bo s pomočjo jezikovnih in drugih AI modelov 'prebrala' študentov problem oz. hipotezo in na njegovi podatkovni bazi avtomatsko izvedla analizo ter kreirala poročilo. Platformo bi lahko študentje uporabili tudi kot učni pripomoček in pripravo na izpit, saj bi omogočala tudi generiranje vmesnih postopkov in razlage.

StatWiz
Ekipa StatWiz

Nonstop 

Ekipa Nonstop se ukvarja s predelavo stranskih produktov živilske industrije. Agroživilska industrija je še vedno prostor, kjer se ogromno visoko kakovostnih surovin (celo polizdelkov) zavrže. Prav zato, so se odločili za takšne primere poiskati in razviti tehnologijo, ki omogoča da jih lahko ponovno izkoristijo in uporabijo. S tem bodo pomagali k zmanjšanju neizkoriščenih in zavrženih surovin. Trenutno se ukvarjajo z razvojem izdelkov v sodelovanju z različnimi slovenskimi živilskimi podjetji. Njihov koncept je razdeljen na več področij od predelave surovin, razvoja izdelkov in pomoč podjetjem pri implementaciji njihovih surovin.
  
nonstopEkipa NonStop 

Udeleženci so bili po treh dneh intenzivnega dela vidno utrujeni, a zadovoljni z napredkom, ki so ga naredili. Povedali so, da je bil 3-dnevni dogodek nabit s pozitivno energijo, odlično organizacijo in mentorji, ki so pomagali premostiti ovire pri razvoju ideje.
 
Lara Kodrin iz ekipe Mobility Roadmap, ki se je uvrstila med top ekipe je navdušena nad Startup vikendom dejala: "Naša izkušnja na Startup Vikendu je bila izjemna - pridobili smo dragoceno znanje, vzpostavili pomembne kontakte in prejeli obilico uporabnih nasvetov. Mentorji so bili izredno predani, pozorno so nas poslušali, razumeli naše izzive ter nudili koristne nasvete, ki so izboljšali naše rešitve. To je bila res neprecenljiva izkušnja."
 
Tudi mentorji in komisija so bili navdušeni nad inovativnostjo predstavljenih idej. “Vzdušje na Startup vikendu je bilo super. Ekipe so bile zelo zanimive, čutilo se je veliko pozitivne energije, ideje, ki so se rodile so bile preprosto enkratne. Osebno sem na dogodku resnično užival”, je povedal podjetnik in startup mentor Niko Klanšek.
 
Član komisije Mark Kalin, direktor ABC Acceleratorja je o samem dogodku povedal: “Vzdušje je bilo fantastično. Na Startup vikendu smo bili priča zelo energičnim skupinam mladih podjetnikov, ki so razvijali zelo raznolike in hkrati zelo dobro dovršene ideje. Nekaj ekip je resnično izstopalo in v bližnji prihodnosti zagotovo nameravam vzpostaviti stik, saj vidim velik potencial za morebitne investicije."
 
Šest najboljših ekip bo v prihodnosti deležno intenzivne podpore s strani mariborskega podjetniškega inkubatorja Tovarna podjemov, ki že več kot 20 let uspešno vzpodbuja startupe na njihovi poti. Ta podpora vključuje intenzivno pomoč za hitrejšo rast, dostop do izkušenih mentorjev, ki prihajajo iz različnih področij in bodo lahko pomembno pomagali pri razvoju startupa, brezplačno delovno mesto v okviru co-working prostorov Tovarne podjemov ter vstopnice za konferenco Podim. Ta jim odpra pot do mednarodnih investitorjev in partnerjev.

Tovarna podjemov s predanostjo do dobrih rezultatov in mednarodnih povezav 

Mariborska Tovarna podjemov je z razlogom eden vodilnih spodbujevalcev tako slovenskega kot tudi regionalnega startup ekosistema. Letno v fazi razvoja inovativne ideje podprejo 15 podjetniških skupin, v fazi inkubacije pa vsaj 10 tistih inovativnih startupov, ki so že vstopili na trg in so tam tudi uspešno aktivni. Vsako leto nudijo oporo tudi 3 do 5 hitro rastočim scaleup podjetjem.
 
Tovarna podjemov je tudi močno vpeta in cenjena organizacija v mednarodnem okolju.  Največjo prepoznavnost v tujini dosegajo z organizacijo mednarodne konference Podim, ki bo naslednje leto potekala med 13. in 15. majem v Mariboru. 1.000 udeležencev, to je startupov, investitorjev, predstavnikov uglednih podjetij iz celega sveta, bo preplavilo ulice Maribora, ki bo tako ponovno 3-dni startup mesto polno priložnosti za sklenitev posla. Podim vrsto let podpirajo številni ugledni mednarodni partnerji (Credo Capital, DevRev, Fil Rouge Capital, South Central Ventures, Infineon, Carinthian Venture Fond, Infobip, Silicon Alps Cluster Httpool in mnogi drugi) in nacionalni partnerji (Zavarovalnica Sava, Nova KBM, South Central Ventures, Silicon Gardens, TikoPro, Equito in mnogi drugi).
   
 
 
 

 


 

 
Avtor: Anemari Pediček, 23. 10. 2023
 
 
Želiš biti obveščen o novih start-upih, dogodkih in ostalih odličnih stvareh?
Hitro, prijavi se na email listo!