NOVICA


Štajerska prestolnica v iskanju novih inovativnih idej

 

Več kot 60 udeležencev udeležencev in 16 ekip je marčevski vikend s pomočjo strokovnjakov Tovarne podjemov in vrhunskih mentorjev iz vrst uspešnih startup podjetnikov, razvijalo svoje inovativne podjetniške ideje. 5 članska komisija je izbrala pet najperspektivnejših, ki bodo takoj prejeli paket podpore podjetniških mentorjev in ekspertov z različnih področij posla. Dobili bodo tudi priložnost za 1:1 predstavitev več kot 150 uglednim investitorjem na mednarodni podjetniški konferenci PODIM.
 

 Na mariborski Tovarni podjemov je med 10. in 12. marcem potekal tridnevni dogodek Startup vikend. Šlo je za intenziven, podjetniško zabaven vikend, na katerem so ekipe, sestavljene iz posameznikov različnih znanj, tekmovale v tem, kdo bo v izjemno kratkem času ustvaril boljši prototip oziroma poslovni model produkta in ga tudi preveril na trgu. Ekipam je pri razvoju njihovih idej pomagalo 16 podjetniških mentorjev, ki so se v preteklosti že preizkusili v svetu startupov.
 
Kakšen napredek so naredili na svoji ideji v zgolj 3 dneh, so s 3 minutnimi “pitchi”ob zaključku dogajanja ekipe predstavile strokovni komisiji. Ta je nato izbrala pet idej, ki so pokazale največji potencial za globalni rast in preboj.
 
Predstavili so se naslednje ekipe: Crumble, DDDinvoices, Olo, SoLo, ALLR, Career Catcher, 4th.vision, Conquer the Olympus - Nektar-games, Knajfi-market place, Biorazgradljiva zastirka, Frano Bilano, NFT v turistični industriji, CAMPiN, Business and People Inteligence, Tripl.
 

TOP 5 idej, ki bodo že v kratkem osvajala srca globalnih kupcev

Petčlansko komisijo, ki so jo sestavljali Blaž Jakopin, Priot in Yolanda.ai, Matej Rus, EPF in Tovarna podjemov, Tjaša Hartner Zupančič, GIC Gradnje, Sašo Zagoranski, Semantika in Urban Lapajne, Tovarna podjemov je čakala težka naloga. Kot je povedal Matej Rus, bi jih z lahkoto izbrali 10, na koncu so namreč odločale nianse. Na koncu so slavili:
 

DDD invoices

Ekipa DDD invoices razvija spletno rešitev, ki podjetjem omogoča pošiljanje e-računov, ki je zakonodajo skladno s predpisi posamezne države.Ekipa DDD invoices
Ekipa DDD invoices 

4th.vision

Ekipa 4th.Vision razvija 3D vizualizacijsko platformo za konfigurabilne izdelke. Omogoča integracijo prikazovanja pohištva v 3D in obogateni resničnosti (AR) za spletne trgovce pohištva. Omogočajo konfiguracijo izdelkov v živo, kar kupcem omogoča, da v realnem času v svojem prostoru na telefonu vizualizirajo izdelke in prilagodijo njihovo konfiguracijo (npr. barvo sobe).
 
Ekipa 4th.Vision
Ekipa 4th.Vision 

CAMPiN

CAMPiN je spletna platforma in programska oprema, ki kampom pomaga digitalizirati obratovanje, gostom pa nudi enostavno, hitro in pregledno rezervacijo parcel in on-line prijavo, brez čakanja v vrsti. To prihrani kampom stroške in težave z osebjem ter strankam omogoči lažji in hitrejši vstop v kamp.
Ekipa CampInEkipa CAMPiN 

Conquer the Olympus, Nektar-games

Ekipa Nektar games razvija namizno družabno igro Conquer the Olympus za družino in prijatelje. Posebnost igre je, da omogoča prilagodljivi igralni čas, hkrati pa ima tudi izobraževalno vsebino s področja grške mitologije, geografije in matematike.
Ekipa Conquer the Olympus, Nektar-games 

Frano Bilano

Ekipa Frano Bilano je razvila električni Cargo skiro ROX, ki omogočajo dodatno opremo za prevoz raznolikega tovora, med drugim tudi košare za transport hišnih ljubljenčkov. Ima snemljivo baterijo, ki olajša polnjenje, omogoča vzvratno vožnjo, večjo stabilnost, varnost, vožnjo izven urbanih naselij, težko dostopnih terenih, kampih in podobno.
Ekipa Frano Bilano
Ekipa Frano Bilano

3 dnevni dogodek je bil poln pozitivne energije, odlično organiziran, poln konstruktivnih razmislekov in je omogočil res bliskovit napredek pri razvoju ideje, so priznali zbrani udeleženci.

Jani Kaukler iz ekipe 4th.Vision, je o Startup vikendu povedal: “Bilo je zelo zabavno, povezali smo se kot ekipa, spoznali druge ideje, dobili koristen “feedback” in tudi kontakte, ki nas bodo vodili naprej. V prihodnosti si želimo vse, kar smo se naučili na tem vikendu spraviti v realnost in pa narediti naslednje korake, da svojo idejo spravimo do uspešnega startupa. To si res želimo.”

Tudi mentorji in komisija so bili zelo zadovoljni z naborom idej. “Ekipe so bile zelo heterogene, pri nekaterih idejah je produkt že relativno razvit in potrebujejo samo še spodbudo, da gredo na trg. Druge izkazujejo močan potencial, bo pa potrebno še nekaj energije vložiti v raziskovanje ter iskanja potrditve potenciala na trgu pri kupcih. Tudi te ekipe bomo z veseljem podprli in jim pomagali čim prej narediti naslednji korak” je povedal Urban Lapajne iz Tovarne podjemov. 

Mentorica in članica komisije Tjaša Hartner Zupančič je o samem dogodku povedala: “Takšen dogodek je lahko navdih vsem, ki imajo ideje, saj združuje različne osebe, znanja, kompetence in seveda tudi nas, ki smo sodelovali kot ocenjevalci in kot mentorji posameznim ekipam. Vzdušje na dogodku je bilo odlično, čutilo se je zelo veliko pozitivne energije in jaz mislim, da je takšnih dogodkov treba organizirati še več. Mladi imajo ideje, treba jih je samo podpreti, malo usmeriti in znati poslušati ter jim dat s svojimi življenjskimi in poslovnimi izkušnjami neke smernice.

Izbrane ekipe bodo v prihodnosti deležne intenzivne podpore Tovarne podjemov za hitrejšo rast, pomoči izkušenih mentorjev, ki prihajajo iz različnih področij in jim bodo lahko pomembno pomagali pri razvoju startupa, brezplačnega delovnega mesta v okviru co-working prostorov Tovarne podjemov ter vstopnice za konferenco Podim, ki jim bo odprla pot do mednarodnih investitorjev in partnerjev.
 
Poglej si video z utrinki iz Startup vikenda 2023

Tovarna podjemov s predanostjo do dobrih rezultatov in mednarodnih povezav

Mariborska Tovarna podjemov je z razlogom eden vodilnih spodbujevalcev tako slovenskega kot tudi regionalnega startup ekosistema. Letno v fazi razvoja inovativne ideje podprejo 15 podjetniških skupin, v fazi inkubacije pa vsaj 10 tistih inovativnih startupov, ki so že vstopili na trg in so tam tudi uspešno aktivni. Vsako leto nudijo oporo tudi 3 do 5 hitro rastočim scaleup podjetjem. 

Startupi, ki so koristili intenzivno podporo Tovarne podjemov so v letu 2021 ustvarili več kot 48,28 milijonov evrov prihodkov. V letu 2020 so njihovi čisti prihodki od prodaje znašali 19 milijonov evrov, leto poprej pa 16 milijona evrov. Mesto Maribor na čelu s Tovarno podjemov tako še enkrat več dokazuje, da je še kako zelo podjetne narave in po ambicioznosti v samem vrhu slovenskega zagonskega podjetništva. 

Tovarna podjemov zvesto neguje in krepi tudi pomembne mednarodne povezave, kar dokazuje s številnimi uspešno izvedenimi mednarodnimi projekti in eno najboljših evropskih startup konferenc Podim, ki bo tudi letos potekala med 15. in 17. majem v Mariboru in sprejela več kot 1000 obiskovalcev. V Mariboru se bo tako ponovno odvil 3-dnevni dogodek, ki so ga že podprli številni ugledni mednarodni partnerji (Credo Capital, DevRev, Fil Rouge Capital, South Central Ventures, Infineon, Carinthian Venture Fond, Infobip, Silicon Alps Cluster Httpool in mnogi drugi) in nacionalni partnerji (Zavarovalnica Sava, Nova KBM, South Central Ventures, Silicon Gardens, TikoPro, Equito in mnogi drugi).

Preteklo leto je bilo za Podim leto presežkov, saj se je v treh dneh izvedlo kar 1139 1-na-1 20- minutnih podjetniških sestankov. Organizatorji verjamejo, da bodo letos te uspehe še presegli!
   
Izvedba dogodka se financira iz razpisa “JR podporno okolje 2023” Javne agencije SPIRIT Slovenija.

 

Avtor: , 13. 03. 2023
 
 
Želiš biti obveščen o novih start-upih, dogodkih in ostalih odličnih stvareh?
Hitro, prijavi se na email listo!