NOVICA


Startupi mariborske Tovarne podjemov v 2022 spisali uspešne podjetniške zgodbe

 
Mariborska Tovarna podjemov je na zaključnem dogodku mariborske startup skupnosti, na katerem je proslavila uspešno leto 2022, ponosno predstavila svoje podjetniške zvezde. Na dogodku se je predstavilo 6 podjetij, ki so najbolj zaznamovala leto 2022.

Tovarna podjemov, podjetniški inkubator Univerze v Mariboru pod blagovno znamko Startup Maribor s podporo SPIRIT Slovenija in Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo že vrsto let podpira mlada inovativna podjetja na njihovi podjetniški poti.

Samo v zadnjih 3 letih so organizirali več kot 450 promocijskih in strokovnih delavnic, ki se jih je udeležilo več kot 8.700 udeležencev, za podjetnike pa so izvedli več kot 8.000 svetovalnih ur za razvoj in podporo posla. V zadnjih treh letih so na novo podprli 30 podjetniških idej in nekaj več kot 65 podjetij, aktivno pa sodelujejo tudi s svojimi alumni člani, ki v okviru kluba Startup Maribor Founders soustvarjajo regionalni startup ekosistem.
 
V okviru dogodka so se predstavila 3 startup in 3 scaleup podjetja. Vsi so s svojimi dosežki pustili neizbrisen pečat v poslovnem letu 2022.

Predstavili so se:

Primož Zelenšek, Chipolo, v letu 2022 so prebili 10 mio. evrov prodaje
Uroš Požgan, Pokica, Prejemnik priznanja za naj SK preSKok  po izboru mentorjev Slovenskega podjetniškega sklada
Blaž Jakopin, Priot, Zmagovalec Cassini Hackathon EU
Monika Jankovič, Oikos Housing, hitrorastoče podjetje z novim konceptom turistične/naložbene ponudbe
Gregor Černelč, Daibau International (Moj mojster), hitrorastoče podjejte, ki je zbralo več mio EUR investicij in se pospešeno širi na številne nove trge
Jure Čuk, Chicatella, Finalist 7. sezone Štartaj Slovenija
 

Tovarna podjemov s predanostjo do dobrih rezultatov in mednarodnih povezav

Mariborska Tovarna podjemov je z razlogom eden vodilnih spodbujevalcev tako slovenskega kot tudi regionalnega startup ekosistema. Letno v fazi razvoja inovativne ideje podprejo 15 podjetniških skupin, v fazi inkubacije pa 10 tistih startupov, ki so že vstopili na trg in so tam tudi uspešno aktivni. Vsako leto nudijo oporo tudi 3 do 5 hitro rastočim scaleup podjetjem

Startupi, ki so koristili intenzivno podporo Tovarne podjemov so v letu 2021 ustvarili več kot 22 milijonov evrov prihodkov. V letu 2020 so njihovi čisti prihodki od prodaje znašali 19 milijonov evrov, leto poprej pa 16 milijona evrov. Mesto Maribor na čelu s Tovarno podjemov tako še enkrat več dokazuje, da je še kako zelo podjetne narave in po ambicioznosti v samem vrhu slovenskega zagonskega podjetništva.

Tovarna podjemov zvesto neguje in krepi tudi pomembne mednarodne povezave, kar dokazuje s številnimi uspešno izvedenimi mednarodnimi projekti in eno najboljših evropskih startup konferenc Podim, ki je letos po dveh letih digitalnih dogodkov ponovno stopila pod odrske žaromete in v živo sprejela 1096 obiskovalcev. V Mariboru se je tako ponovno odvil 3-dnevni dogodek, ki so ga podprli tudi številni ugledni mednarodni partnerji (Credo Capital, DevRev, Fil Rouge Capital, StartNet Carinthia, Nevada Governor’s Office of Economic Development, Httpool in mnogi drugi) in nacionalni partnerji (Zavarovalnica Sava, Nova KBM, South Central Ventures, Silicon Gardens, TikoPro, Equito in mnogi drugi). Letošnje leto je za Podim ponovno bilo leto presežkov, saj so v treh dneh Podim izvedli kar 1139 1-na-1 20- minutnih podjetniških sestankov! 
 

IZPOSTAVLJAMO: 6 podjetniških zvezd leta 2022 na startup sceni

Chipolu je v letu 2022 uspelo prebiti 10 mio. evrov prodaje

V letu 2022 je podjetje preseglo magičnih 10 mio. evrov prodaje. Chipolo je začel kot startup in je eno redkih podjetij, ki mu je uspel globalni preboj s fizičnim izdelkom – iskalnikom izgubljenih predmetov. Iskalnik predmetov Chipolo v obliki žetona ali kartice rešuje osnovno težavo, »kje je moja stvar«, kajti aplikacija na telefonu spremlja, kje je, in lastnika opozori, če se od nje oddalji. Pametna naprava uporabnikom omogoča iskanje založenih ali izgubljenih stvari, kot so ključi, denarnica, računalnik ali torbica. Uporabimo jo lahko tudi za otroke in domače ljubljenčke. Čip, ki je povezan z mobilnim telefonom, je preprosto pritrjen ali spravljen v izbranem predmetu. Lastnik lahko nato spremlja njegovo razdaljo prek brezplačne mobilne aplikacije ali izbere ukaz za zvok, da predmet lažje najde. Aplikacija prav tako obvesti uporabnika v primeru, ko se čip oziroma žeton najde zunaj dometa ali se vanj vrne. Ob zelo zahtevni svetovni konkurenci je podjetje našlo svoj prostor na trgu, ki se hitro razvija, sodeluje celo s tako velikimi multinacionalkami, kot sta Apple in Google.

Pokica z Lokalko in Kooperativo za tesnejše podjetniške vezi 

Podjetje Kokica je prejemnik priznanja za naj SK preSKok v letu 2022 po izboru Startup Plus programov Slovenskega podjetniškega Sklada. Podjetje pod blagovno znamko Pokica proizvaja različne okuse slanih in sladkih kokic, ki so počene na vročem zraku in ne vsebujejo umetnih barvil ter ojačevalcev okusa. Za ekipo je skrb za pripravo vrhunskega prigrizka na prvem mestu, zato so kokice večkrat ročno presejane, da končni produkt vsebuje le lepe in okusne kokice. Koruza, ki jo uporabljajo pri proizvodnji, ne vsebuje gensko spremenjenih organizmov.  V letu 2022 so pod blagovno znamko Crazy Popcorn lansirali novo linijo barvnih kokic z okusi, v 100 % reciklirani embalaži, in so prisotni že v več kot 4.000 trgovinah po vsej Švici. So prejemniki najvišjega možnega standarda v prehranski industriji. V letu 2022 so sklenili tudi partnerstvo z največjo komercialno televizijo v Sloveniji.
 

Priot, Zmagovalec Cassini Hackathon EU

Podjetje Priot je razvilo produkt HiFlyer!, to je integriran senzorni sistem za samodejno beleženje in obdelavo rezultatov ter spremljanje vetrovnih razmer med treningi smučarskih skokov namenjen vgradnji v nordijske centre. Njihova rešitev omogoča samodejno merjenje standardiziranih parametrov skoka in vetrovnih razmer v realnem času, ki so dostopni preko spletne aplikacije na katerikoli pametni napravi. Aplikacija uporabnikom omogoča dodajanje, urejanje in spremljanje analitike skakalcev po specifikacijah mednarodne smučarske zveze, nordijskim centrom pa sistem omogoča organizacijo lastnih tekmovanj in ponuja konkurenčno prednost pred ostalimi centri. Blaž Jakopin in ekipa so se v letošnjem novembru udeležili mednarodnega Cassini Hackathona v organizaciji Evropske komisije, in z rešitvijo Yolanda pometli s evropsko konkurenco ter osvojili prepričljivo 1. mesto. Z rešitvijo za zgodnje zaznavanje lubadarja so premagali devet lokalnih zmagovalcev iz Belgije, Češke, Finske, Francije, Nemčije, Italije, Litve, Španije in Švice. Zmaga je mariborski ekipi poleg prestižnega naziva prinesla še 100 mentorskih ur s top evropskimi strokovnjaki za nadaljnji razvoj in realizacijo projekta.

Oikos Housing, hitrorastoče podjetje z novim konceptom turistične/naložbene ponudbe

Scaleup podjetje Oikos Housing je bilo prvotno proizvodno podjetje za izdelavo lesenih mobilnih hišic visokega cenovnega razreda. Z razširitvijo poslovnega modela na področje turizma, pa se danes deklarirajo kot podjetje za razvoj in vodenje turistično bivanjskih objektov, ki temeljijo na lastni proizvodnji visokocenovnih modularnih lesenih mobilnih hišic. Njihova naselja “OI Concept” sestavljeno hišice Oikos, ki so zgrajene iz trajnostnih, naravi prijaznih materialov. Izdelane so modularno, z namenom spremeniti in se dotakniti življenj njihovih rezidentov in celotne skupnosti. Ideja se je rodila iz globoke želje po ustvarjanju trajnih sprememb z razvojem ekskluzivnih in trajnostnih hišic, ki se nahajajo na izvrstnih lokacijah v naravi. Hišice trenutno lahko najdemo na Pagu, v prihodnosti pa si podjetje prizadeva razširiti vasico luksuznih in trajnostnih hišic tudi v Avstrijo in po Sloveniji. Podjetje je zastavljene cilje dosega s pomočjo soinvesticije SI-SK, ki sta ga omogočila Slovenski podjetniški sklad in zasebni investitor.

Daibau International (MojMojster), hitrorastoče podjejte, ki je zbralo več mio EUR investicij in se pospešeno širi na številne nove trge

Podjetje Daibau International d.o.o.  je razvilo sistem MojMojster - DaiBau, namenjen iskanju izvajalcev za prenovo in gradnjo stanovanj ter drugih objektov. Na enem mestu lahko posamezniki z nekaj kliki oddajo povpraševanje, komunicirajo z izvajalci, se dogovorijo za ogled in izdelavo ponudbe ter izberejo najboljše podjetje na podlagi zbranih mnenj, bonitet in referenčnih projektov. Potem, ko so uspeli s svojo genialno idejo in mednarodnim projektom pridobiti že nekaj investitorjev v preteklosti, so v letu 2021 pridobili še sedemmestno investicijo Sklada South Central Ventures in podjetja Henkel. Podjetje sodeluje z več kot 150.000 preverjenimi izvajalci v Sloveniji, Avstriji, Srbiji, Hrvaškem, Slovaškem, Romuniji, BIH, Švici, Poljski, Češki, Madžarski in Bolgariji. Letno prejmejo projekte v vrednosti slabe milijarde EUR, vsak mesec pa pomagajo več kot milijonu uporabnikov.

Chicatella, Finalist 7. sezone Štartaj Slovenija

CEO slovenske Chicatella Jure Čuk je že kot majhen otrok imel s kožo polno težav z atopično in suho kožo. To ga je peljalo na pot zanimanja za dermatologijo, kozmetologijo in psihologijo, ki so bili osnova, da je že kot študent postal vizažist. Strast ga je kasneje peljala v London, kjer je v eni najbolj prestižnih veleblagovnic na svetu – Harrods, prevzel vodenje ekipe umetnikov ličenja za kozmetično hišo Yves Saint Laurent. Skozi delo je počasi a vztrajno začel pisati zgodbo  Chicatelle.  Chicatella je linija kozmetičnih izdelkov, ki pomagajo blažiti simptome suhe, občutljive in atopične kože. Vsebuje naravne sestavine, ki pomirjajo občutek zategovanja in srbeža. Izdelek je dermatološko testiran ter ne vsebuje barvil in parfumov. S produkti se je uvrstil v finale 7. sezone Štartaj Slovenija in tako zavzel police Spara. Chicatella je kmalu obnorela uporabnike, zato je danes nepogrešljiv pripomoček za blaženje simptomov suhe in razdražene kože, nad njo pa so navdušeni tudi številni uporabniki, ki nimajo težav s kožo, a jo vseeno uporabljajo.
 

Želiš prebrati več podjetniških zgodb? Viši se na naše novice tako, da “porolaš” po miški na konec strani in obvestili te bomo o vseh novostih in uspešnih zgodbah slovenskih startupov.

Avtor: Nataša Rus, 30. 12. 2022
 
 
Želiš biti obveščen o novih start-upih, dogodkih in ostalih odličnih stvareh?
Hitro, prijavi se na email listo!